top of page
  • Foto van schrijverAschwin Schreiber RPA

Heeft u teveel betaald?Heeft u uw hypotheek overgesloten na 14 juli 2016? Kent u iemand die dit heeft gedaan? Dan is er mogelijk recht op een terugvordering.

Veel huizenbezitters hebben hun hypotheek overgesloten na juni 2016 vanwege de lage rentestand. U heeft daarvoor een vergoeding betaalt als compensatie aan uw geldverstrekker, de zogenaamde boeterente of proforma nota. Mogelijk heeft u teveel boeterente betaalt en heeft u recht op een gedeeltelijke terugbetaling.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat er grote verschillen bestaan tussen de verschillende aanbieders.  Sinds sinds 14 juli 2016 - met de inwerkingtreding van nieuwe Europese regelgeving (MCD) - mag de vergoeding niet groter zijn dan het financiële nadeel dat aanbieders daardoor hebben. Is dat wel zo en heeft u na 14 juli 2016 overgesloten maar ook bij een vervroegde renteherziening bij uw geldverstrekker, dan heeft u recht op een terugvordering Veel adviseurs namen de berekende vergoeding klakkeloos aan. Als uw huidige adviseur u daar niet over heeft ingelicht, kunnen wij u mogelijk helpen met deze terugvordering.


Horizon Hypotheek & Pensioen geeft persoonlijk vakkundig actueel advies en werkt niet met geautomatiseerde systemen. Gewoon omdat er sneller dingen veranderen binnen de wet-en regelgeving dan geautomatiseerde systemen worden aangepast. 

De AFM heeft richtlijnen gegeven voor het berekenen van de vergoeding bij vervroegd aflossen en het berekenen van de tussentijdse renteaanpassingen met vergoeding (TRAV). De AFM gaat er ook op toezien dat hieraan wordt gehouden. Er bestaat een te groot verschil in de berekening van de vergoeding bij vervroegd aflossen tussen de diverse aanbieders.

Deze vergoeding mag sinds 14 juli 2016 - met de inwerkingtreding van nieuwe Europese regelgeving (MCD) - niet groter zijn dan het financiële nadeel dat aanbieders daardoor hebben.


Omdat de nieuwe regels vanaf 14 juli 2016 gelden, verwacht de AFM dat aanbieders de vergoedingen die door huizenbezitters sindsdien zijn betaald, opnieuw worden berekend. Als blijkt dat de klant een te hoge vergoeding heeft betaald, moet het verschil worden terugbetaald.


De uitgangspunten zijn niet van toepassing op vergoedingen die zijn betaald voor 14 juli 2016. De hoogte van de vergoeding, voorheen boeterente, moet worden berekend op basis van de zogenaamde NCW-methode. Hiermee wordt de contante waarde berekend, die een bank verliest aan rente-inkomsten. Voor deze berekening mag u vaak een deel boetevrij inlossen. Over het restant wordt een negatief verschil in rentetarief voor de bank contant gemaakt door te berekenen met een vergelijkingsrente.

Sommige geldverstrekkers hebben hun  geautomatiseerde berekeningstools echter niet aangepast aan de nieuwe wet zoals deze gold vanaf juli 2016.

Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door de AFM.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page