top of page
  • Foto van schrijverAschwin Schreiber RPA

Nieuwbouw Woning

Bijgewerkt op: 2 feb. 2018

Er komt meer kijken bij de koop van een woning wanneer die nog gebouwd moet worden.


Een nieuwbouw hypotheek zit toch net even iets anders in elkaar.

Zeker in Den Haag komen diverse nieuwbouw projecten en wordt er flink gebouwd.

Den Haag is een aantrekkelijke woonstad met een historisch centrum, bos, duin en strand. De vraag naar woningen is hoog. Horizon Hypotheek geeft veel advies bij nieuwbouw hypotheken.

Ook door de Dossier Hypotheek Service Den Haag kunnen relaties veel geld besparen. Het passeer moment is bij nieuwbouw hypotheken namelijk wezenlijk. Door de Hypotheek Service heeft de notaris vaak binnen enkele dagen alle benodigde stukken. Laten we wel zijn: voor de aankoop van een nieuwbouw woning wenst u zich toch ook goed voor te bereiden?

Bij nieuwbouw hypotheken is de bemiddeling van een echt advies-vrije en onafhankelijke adviseur het verschil tussen uw droom huis en " net niet".

Naast nieuwbouw bestaat er ook zoiets als vernieuwbouw. Bij dat laatste kan het zijn dat u het lage BTW tarief betaalt. Het zijn bestaande woningen die opgeknapt worden en doorverkocht. We beperken ons nu tot Nieuwbouw projecten.

Vereenvoudigd koop je grond en betaal je voor de bouw van een woning die daarop komt. Je hebt dus te maken met een Koopovereenkomst voor de grond en een aannemingsovereenkomst voor het bouwen van de woning. Er zijn overigens ook projecten waarin je de grond huurt of erfpacht betaalt, dat even terzijde.


Bouwrente De bouwer koopt in de meeste gevallen grond bij de gemeente en zal daar een wijk op bouwen met diverse woningen. De bouwer maakt kosten nog voordat hij kopers heeft. Hij voorfinanciert de grond en de bouw. Deze kosten zal hij doorbelasten aan een koper. We noemen dit ook wel bouwrente. Dit bestaat eigenlijk uit grondrente en de bouwrente over de aanneem-kosten of aanneemsom. De ingangsdatum voor de grondrente voor de grond is vast te stellen en ligt in de regel tussen de 6 en 8%. Dit is zo hoog omdat de grond bouwrijp moet maken, en voor het aanleggen van nutsvoorzieningen. De rente over de aanneemsom is afhankelijk van wanneer hij start met bouwen. Veelal is de rentevergoeding gelijk aan de grondrente. Nu kun je pas passeren wanneer de bouw is gestart. Een geldverstrekker heeft immers een onderpand nodig.  Het is dus vrijwel altijd zo dat de woning oorspronkelijk € 200.000,- is, maar dat je doordat de bouwer kosten heeft gemaakt je meer hypotheek nodig hebt. Dat meerdere deel is de grond - en bouwrente tot het moment van de voorlopige Koop- en aannemingsovereenkomst. Dat bedrag is overigens niet aftrekbaar in box 1. De rente die je betaalt over het meefinancieren van deze kosten zijn echter wel aftrekbaar. Het kan verstandig zijn deze kosten mee te financieren. Rente verlies tijdens de bouw

Bouwrente start in principe vanaf dat de projectontwikkelaar grond aankoopt en eindigt op het moment dat je bij de notaris passeert. De notaris plaatst het geld in een depot.  Er wordt wel eerst direct afgerekend met de bouwer. De grondrente, eventuele vervallen termijnen van de aanneemsom en uiteraard de grond. Vervolgens worden in termijnen de bedragen voor de bouw onttrokken uit het depot. Over het depot ontvang je een rente (depotrente), die soms gelijk staat aan de rente die je moet betalen aan de geldverstrekker. Mocht dat niet het geval zijn, moet je rekening houden met renteverlies tijdens de bouw. Deze kosten zijn wel aftrekbaar, maar de rente die je betaalt indien je dit meefinanciert weer niet. Het kan verstandig zijn dit uit eigen middelen te betalen.


Meerwerk

Je koopt bij een nieuwbouw woning de casco, grond met een standaard inrichting. Meestal wil je net een andere keuken, of badkamer. Misschien wil je een dakkapel of uitbouw. Het is dan van belang te weten wat en bij welke geldverstrekker je dit kan laten meefinancieren. Dat wil namelijk nog al eens verschillen. Bij de een is volume-vergrotende meerwerk zoals een uitbouw wel mee te financieren, maar een luxere keuken niet, en bij de andere geldverstrekker bestaat een maximale percentage.

Horizon Pensioen & Hypotheek is advies-vrij en 100% onafhankelijk.

Dat betekent dat het erg veel uitmaakt in vergelijking tot een hypotheek die een bank kan verstrekken. Misschien vind je een ruimere keuken wel erg belangrijk. Wij kunnen alle voorwaarden van geldverstrekkers met elkaar vergelijken en bemiddelen bij de beste geldverstrekker die past bij je wensen.

Laat u goed adviseren en bemiddelen

Al met al is het dus verstandig om jezelf juist te laten adviseren en te laten bemiddelen. Dat maakt immers het verschil uit tussen je gedroomde huis of net niet.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page